3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı Sona Erdi

Fırat Kalkınma Ajansı ve Bingöl Üniversitesi işbirliği ile bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı, 15-16 Ekim 2015 tarihlerinde Üniversitemiz Kongre ve Gösteri Merkezinde yapıldı. 110 bildirinin sunulduğu konferanta, 13 farklı ülkeden akademisyen ve araştırmacı katıldı.

Konferansa, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi ve Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Selim Köşger, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, FKA Genel Sekreteri Mesut Öztop, Fırat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Üyeleri, diğer kalkınma ajanslarının temsilcileri, akademisyenler, yerli ve yabancı çok sayıda misafir katıldı. Türkiye’nin değişik illeri ile Malezya, İsveç, İrlanda, Singapur, Litvanya ve İngiltere gibi farklı ülkelerden gelen 17 davetli konuşmacının katıldığı konferans iki gün sürdü.

Konferansın açılış bölümünde FKA Genel Sekreteri Mesut Öztop, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger ve Başbakan Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz birer konuşma yaptı.

“Uluslararası altı organizasyona ev sahipliği yaptık”

‘3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansına ev sahipliği yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Doktor Gıyasettin Baydaş konuşmasında, “Bingöl Üniversitesi olarak, Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ile birlikte, 3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansına ev sahipliği yapıyoruz. Bu konferansın gerçekleşmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bu konferansa hakkıyla ev sahipliği yapmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya gayret ettik. Bingöl Üniversitesi olarak, uluslararası düzeydeki birçok organizasyona ev sahipliği yapmanın onurunu yaşıyoruz. 7 yıllık içerisinde 13 bin öğrenci sayısına ulaşmak, üniversitenin her türlü alt yapısını tamamlamak ve uluslararası organizasyonlara ev sahiplik yapmak bizleri mutlu ediyor” dedi.

“Artık uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak konumdayız”

Konferansta konuşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, “İlimizde uluslararası çapta böyle önemli bir organizasyon gerçekleştirdikleri için Kalkınma Ajansımıza ve Üniversitemize teşekkür ediyorum. Bu tarz organizasyonların yapılması, ilimize son yıllarda üniversite, havaalanı, duble yollar gibi kamu yatırımlarının yanı sıra, son bir sene içinde açılan iki adet dört yıldızlı otel gibi özel sektör yatırımlarıyla hızlı geliştiğini de göstermektedir. Üç-beş sene önce ne kurumsal kapasite, ne ulaşım altyapısı ne de konaklama imkanları itibariyle ilimizde uluslararası çapta bir organizasyon yapma imkanı söz konusu değildi. Bu nedenle başta Başbakan Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz olmak üzere, ilimizin son yıllardaki hızlı gelişimine katkısı olan herkese ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gerçekleştirdiği konuşmada kalkınmada, ajanslarla beraber diğer kurumların da önemli görevler üstlendiğini belirterek, kalkınmanın 4 bileşeni olan ekonomi, sosyal yapı, çevre ve yönetişim unsurlarından bahsetti. Konferansın kalkınma alanında önemli bir paylaşıma vesile olacağını söyleyen Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, organizasyon için Fırat Kalkınma Ajansı ve Bingöl Üniversitesine teşekkür etti.

“Kalkınma ile demokratikleşme iç içedir”

“Ülkelerin de illerin de değişmesi için dışa açık olması lazım” diyen Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dışa ne kadar açık olursanız o kadar aslında ufkunuz genişler, kalkınma ve gelişme yolunda da ilerlersiniz. Bu aslında hem insanlar hem gruplar hem de kurumlar için geçerlidir. Çevresine ve dışarıdan gelecek etkilere açık olan yapılar, her zaman daha fazla gelişirler. Ama içine kapanan, sadece kendi iç tartışmalarıyla meşgul olan kurumlar, yeterince gelişemezler. Ne kadar demokratikleşirseniz, temel hak ve hürriyetleri ne kadar genişletirseniz, insanları ne kadar karar alma süreçlerine katarsanız, toplumun tabanını ne kadar yönetime yansıtırsanız, milli iradeyi ne kadar güçlendirirseniz, kalkınma süreçlerini de o ölçüde güçlendirmiş, geliştirmiş olursunuz” diye konuştu.

Konferansın kapanış oturumunda konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu; konferansta 14’ü İngilizce olmak üzere 110 bildiriye yer verildiğini, 3. Bölgesel Kalkınma Konferansının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Daha fazla fotoğraf için lütfen tıklayınız.